DIVERSITATE SI REALISM
Va invit sa intrati in randul membrilor postatori ai acestui site.
Va prezint informatii diverse pe teme care consider ca sunt pertinente si au un real suport informativ.
Faceti - va remarcati prin: propuneri, solutii, critici, expuneri!
,, Un om informat este un om puternic! " 
PortalPortal  JuridicJuridic  MedicinaMedicina  InvatamantInvatamant  GastronomieGastronomie  IstorieIstorie  StiintaStiinta  ModaModa  FilmeFilme  MuzicaMuzica  DigiDigi  ForumForum  Imagini superbeImagini superbe  GalerieGalerie  AcasaAcasa  CautareCautare  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Distribuiți | 
 

 Modificarile codului muncii

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin


feminin Varsator Maimuta
Numarul mesajelor : 1523
Data nasterii : 16/02/1969
Varsta : 49
Comentarii : Jurist, jurnalist, scriitor. Manager/Ceo


Data de inscriere : 04/03/2008

Foaie de personaj
Pasiuni: Poezie, grafica, pictura, goblen
Aspiratii:
Regrete:

MesajSubiect: Modificarile codului muncii   Joi Mar 31, 2011 5:31 am

În noul Cod al Muncii a fost introdusă prevederea potrivit căreia în termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînființat în aceeași activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.
Noul Cod al Muncii introduce și perioada de stagiu, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, aceasta constând în primele șase luni după debutul în profesie. Fac excepție acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârșitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu adeverința care este vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială de competență acesta își are sediul.

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție, față de 30 în prezent, și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere, față de 90 în prezent.

Termenul de preaviz nu poate fi, potrivit Codului Muncii, mai mare de 20 zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție sau 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.

Amenzi mai mari pentru neplata salariilor si a concediilor:Propunerile inspectorilor de munca prevad introducerea a doua noi alineate in Codul Muncii, care sa instituie amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, in cazul neplatii salariilor, si sanctiuni intre 3.000 si 5.000 de lei, pentru neplata concediilor.Motivatia acestora este ca, in contextul crizei economice, s-au inmultit cazurile in care angajatorii refuza sa plateasca salariile, mai ales in cazul incetarii raporturilor de munca, si concediile.Inspectorii sustin ca indrumarea angajatilor catre instante nu face decat sa ingroase numarul de dosare aflate pe rol si, implicit, prelungirea timpului de solutionare a sesizaril

Amenzi pentru somaj tehnic „fictiv”
Decizia Guvernului de a-i scuti de la plata contributiilor sociale pe angajatorii care suspenda activitatea si-si trimit salariatii in somaj tehnic, din cauza crizei, a facut ca numarul acestora sa se inmulteasca in ultima perioada. Dar daca, initial, masura a fost una laudabila, s-au gasit multi care sa eludeze legea.De exemplu, multi angajatori intocmesc documentele pentru somaj tehnic, perioada pentru care platesc 75% din salariu, dar isi cheama salariatii la serviciu, iar acestia muncesc program normal.

Spor de 50% pentru lucrul in weekend
Desi actualul Cod al Muncii prevede un spor pentru munca in timpul legal de repaus, dar nu este stabilit si cuantumul, s-a ajuns la situatia in care angajatorii acorda sporuri nesemnificative, de 0,5% sau 1% din salariul de baza.Propunerea presupune stipularea expresa a unui spor de 50% din salariul de baza in cazul in care angajatorul isi cheama salariatii la serviciu sambata si duminica.

Weekend in mijlocul saptamanii
Acum, Codul Muncii prevede ca perioada de repaus saptamanal consta in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Acolo unde nu se poate, perioada de odihna se stabileste de comun acord cu angajatul, de cele mai multe ori duminica si lunea, daca se lucreaza sambata.Inspectorii de munca propun ca repausul saptamanal sa fie de 48 de ore, dar nu neaparat doua zile consecutive.Ei justifica aceasta modificare prin faptul ca, uneori, salariatii ar dori sa aiba libera o zi in timpul saptamanii, pentru a-si rezolva diferite probleme personale, dar si prin flexibilizarea raporturilor de munca si aplicarea legislatiei europene.

Concediu fractionat, dupa nevoile salariatilor
Actualul Cod al Muncii prevede ca salariatii beneficiaza de minimum 20 de zile de concediu pe an, din care, obligatoriu, 15 zile trebuie acordate neintrerupt. Propunerea de modificare prevede posibilitatea ca salariatul sa poata renunta la transa de 15 zile pentru motive personale intemeiate.Motivarea consta in faptul ca multi angajati prefera sa-si ia concediul fractionat, in functie de problemele personale pe care le au, pentru a nu apela la concediu fara plata. Inspectorii de munca mai atrag atentia ca, in practica, salariatii sunt pontati fictiv cu 15 zile de concediu legate doar pentru respectarea legii, in realitate acesta fiind acordat fractionat si in prezent.
Referitor la concediu, o alta modificare vizeaza si acordarea zilelor neefectuate pana la sfarsitul anului urmator si in cazul perioadelor din alti ani.

Extinderea situatiilor in care se pot incheia contracte cu durata determinata

Propunerile de modificare a Codului Muncii prevad ca incheierea de contracte cu durata determinata sa nu mai fie o exceptie de la cele cu durata nedeterminata, iar situatiile in care se pot incheia astfel de contracte sa fie mai frecvente.Modificarea pleaca de la faptul ca, pe plan european, partenerii sociali au recunoscut ca aceste contracte individuale de munca, pe durata determinata, sunt forma cea mai comuna de relatie de munca si ca raspund in cele mai numeroase cazuri nevoilor angajatilor si angajatorilor, motiveaza initiatorii modificarea.
Sus In jos
http://mirey.forumgratuit.ro
 
Modificarile codului muncii
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIVERSITATE SI REALISM :: Social si economic :: Alte informatii-
Mergi direct la: